jaką wybrać stolnicę

Z jakiego drewna powstaje stolnica?

Tradycyjne drewniane stolnice kiedyś były robione głównie z lipy. Z pewnością nasi dziadkowie, a może i nawet rodzice właśnie na takich przyrządzali ciasta i inne wypieki. Wybór stolnic jest spory – od drewnianych, przez silikonowe, które można zwinąć i łatwo przechować. Jednak to właśnie te, które powstają z drewna są najlepsze pod wieloma względami.

Drewniane stolnice

Kuchenne stolnice powstają najczęściej z drewna z topoli, buku, grabu, a także drewna klonowego. Jednak za najlepsze uznaje się te bukowe i to z kilku powodów. jednym z nich jest bardzo duża wytrzymałość. Takie drewno charakteryzuje się sporą odpornością na ścieranie, uderzenia mechaniczne. Kolejna sprawa to fakt, że drewno bukowe jest mało aromatyczne, co w przypadku przygotowywania potraw jest ważne. Żadne zapachy nie będę przedostawać się do zagniatanego ciasta i wypieków.

Jeśli nie bukowe, to jakie?

Coraz większą popularnością cieszą się bambusowe akcesoria kuchenne. Tyczy się to nie tylko mis i desek do krojenia, ale także często z tego drewna powstają też stolnice. drewno bambusowe jest dość wytrzymałe, nie ma w sobie dużej zawartości olejków zapachowych, a sporą zaletą jest to, że szybko schnie. Dzięki temu łatwo jest poddawane obróbce.

Drewno jest jednak nieco cięższe, przez co jest materiałem o dłuższej żywotności. Z kolei naczynia i akcesoria bambusowe mają niższą cenę.

Jaki model stolnicy wybrać?

Jednym z najlepszych modeli są te, które z trzech stron mają wyższe boki. Dzięki temu podczas wyrabiania ciasta, mąka czy inne składniki nie będą wysypywać się na kuchenny blat. Drewniana stolnica, która tylko z przodu posiada małe zagięcie w dół będzie się dobrze trzymać na blacie, a w codziennym użytkowaniu może zastępować też deskę do krojenia. dzięki temu odpada problem z przechowywaniem, a jednak taka stolnica zajmuje trochę miejsca. Położona na blacie będzie też ładną dekoracją, a kolor drewna dobrze prezentuje się z każdym odcieniem blatu.

modele stolnic

A może silikonowa?

Silikonowe akcesoria kuchenne można kupić w większości sklepów. Stalnice są wykonane z cienkiej warstwy silikonu, łatwo można je zrolować i przechowywać. To opcja dobra dla tych, którzy sporadycznie z niej korzystają. Ale nie każdy wie, że takie wyroby powinny posiadać certyfikat. W przeciwnym razie, przygotowywanie na nich posiłków może być niebezpieczne dla zdrowia.

Jak dbać o drewnianą stolnice?

Jeśli wybierzesz stolnicę z litego drewna bukowego to warto przed pierwszym użyciem je zaimpregnować. Dzięki temu nie tylko dłużej posłuży, ale także będzie łatwiejsza w utrzymaniu czystości. Samą powierzchnię najlepiej myć wodą z płynem do naczyń, przed uprzednim uprzątnięciem resztek ciasta i składników.

Należy unikać skrobania resztek nożem, bo może to uszkodzić stolnice. Nie należy jej też myć w zmywarce, choć drewno jest wytrzymałe to może pękać czy odkształcić się pod wpływem temperatury i dużej ilości wody. Wybierając stolnicę wykonaną z drewna mamy gwarancję, że posłuży nam długie lata i nie jedno ciasto czy pierogi na niej powstaną.

Post Author: Roletowo.pl

Dodaj komentarz